Korcsolyázás és síelés kezdőknek

Még mindig nyakunkon a tél, túl vagyunk az ünnepeken és talán egy pár felszedett kilótól is szeretnénk megszabadulni: tökéletes az alkalom valamely téli sportot kipróbálnunk.

Akik még sosem voltak korcsolyázni vagy síelni, viszont szívesen kiprobálnák, de nem tudják mit is kell tenniük, oktatót pedig nem szeretnének fizetni, mivel évente csak 1-2 alkalommal látogatnának a pályára, azoknak ajánlunk pár egyszerű tippet.

Korcsolyázás

Amennyiben csak amatőr ként látogatnánk továbbra is a pályát, nem érdemes vásárolnunk saját korcsolyát, tökéletesen megfelel a célnak az ott bérelhető is. Érdemes az átlagos cipőméretünknél 1 számmal nagyobbat kérnünk, amennyiben ezt nem ajánlanák fel. Mindenképp vastag zoknival induljunk el otthonról!

A korcsolyázás nem pont ugyanolyan, mint a görkorcsolyázás, így akik az utóbbit már próbálták, ne menjenek túl bátran a pályára. 1 dologban azonban megyegyeznek: a testsúly egyensúlyozásán van a hangsúly. Ne feledjük, hogy ez behajlított térdeket és enyhe előre dőlést jelent, nem pedig karót nyelt pozíciót.

A bemelegítés elengedhetetlen

Mindenkinek ajánljuk, hogy először a palánk mellett gyakoroljon, hogy meg tudjon kapaszkodni valamiben, amíg nem érzi úgy, hogy egyensúlyban tudja magát tartani egy bizonyos ideig és segítség nélkül is sikerülni fog csúszkálni.

Reflex szerűen a lábunkat fogjuk először figyelni, de ne feledjük, hogy nem leszünk egyedül a pályán és úgy kell megtanulnunk közlekedni, hogy előre figyelünk, az ütközést bárkivel elkerülve.

A megállás egyeszű módja a lassítás a palánk irányába, ahol meg tudjuk egyszerűen állítani magunkat.

Síelés

Nem csak a léceket, hanem a ruhát is bérelhetjük, így nem is kell kezdetnek egy vagyont költenünk, ha ki szeretnénk próbálni ezt a sportot. A jó minőségű sífelszereléseknek bizony elég borsos áruk van. Továbbá bérlésnél ajánlani fognak mindent, amire csak szükségünk lehet.

A következő lépés a helyszín választás. Feltétlenül nézzünk utána, hogy a kezdő pályát milyennek értékelik mások, hiszen tapasztalatlanul vágunk bele és mások véleménye igen fontos ez esetben.

Ha csak tehetjük, előtte otthon végezzünk mindél több láberősítő gyakorlatot, hogy csökkentsük az izomláz esélyét és fittebben vágjunk neki ennek a sportnak.

Akár már otthon kezdhetjük a gyakorlást, amennyiben a hely megengedi. Érdemes megtanulnunk először, hogy együtt tudjunk mozogni a léccel, mert nagyon furcsának fogjuk először érezni. Amikor már megy a lépkedés, emelgetés és fordulás havon is, jöhet a csúszkálás.

Amennyiben az oktató nélküli tanulást választottuk (ám erősen javasoljuk, hogy vegyünk oktatótól leckét kezdetben), figyeljünk meg másokat is, főleg kezdőket, sokat tanulhatunk mások mozgásából is.

Amikor a csúszkálás már biztonságosan sikerül, meg kell tanulnunk kanyarodni és megállni.

Amennyiben bizonytalanok vagyunk, hogy hogyan is kell mozognunk a pályán, nem kell aggódnunk, az internet tele van rövid, könnyen érhető videókkal, amelyekből rengeteget tanulhatunk már otthon.

Kezdőknek csak a kék és zöld pályákat ajánljuk, semmiképp se merészkedjünk piros vagy fekete pályára. Ne feledjük, hogy gyakorlatlan ember számára ez a sport életveszélyes lehet!

Mindkét sport kellemes lehet még azok számára is akik nem szeretik a hideget, hiszen a mozgástól felmelgszünk. Ne féljünk bármelyiket kipróbálni, akár társasággal, akár egyedül.

Ajánlott cikkek