Hogy tartsuk hűvösen a kutyákat a nyári kánikulában is?

A kutya hűtése a forró időjárásban a felkészültségről és az előre gondolkodásról szól. A szórakozás mellett, amikor az időjárás kellemesebbé válik, fontos, hogy gondoljunk arra is, hogy kutyánkat biztonságban tartsuk a hőségben. A cél az, hogy csökkentsük a hőguta kockázatát, és biztosítsuk, hogy kutyusod egészséges és boldog maradjon. Összegyűjtöttük a meleg időjárásra vonatkozó legfontosabb kutyagondozási tippjeinket, hogy élvezhesd a napsütést és biztonságban tudd kutyádat – egyszerre! 🙂

Tervezd meg előre a sétákat

Kerüld a kutyasétáltatást, ha meleg az időjárás, mivel a kutyák nem bírják a hőséget olyan jól, mint az emberek. Már egy meleg nap is hajlamossá teheti a kutyákat a túlmelegedésre, különösen akkor, ha nagy rohangálásban és futkorászásban vannak. Fontold meg, hogy kutyádnak biztonságosabb lenne-e egy könnyed sétát tenni nagyon korán vagy késő este, amikor már jelentősen csökkent a hőmérséklet, vagy végezz otthon ingergazdag tevékenységet amivel lefáraszthatod őt anékül is, hogy kint megfőne a napon. A séta megtervezésekor vedd figyelembe az időjárást, és rendszeresen tarts szüneteket az árnyékban, ha nagyobb sétára mentek.

Mindig gondoskodj a megfelelő mennyiségű vízről

A víz egész évben elengedhetetlen a kutyája számára, különösen a forró napokon. Ha a kutyáddal kint vagy, győződj meg róla, hogy mindig van nálad egy üveg víz és egy tál, amiből inni tud.

Figyelj a hőguta jeleire

A kutyák hőgutát szenvednek, ha túlmelegednek. A hőguta akkor alakul ki, ha a kutya nem tudja csökkenteni a testhőmérsékletét, és ez végzetes lehet. Ez nem csak akkor fordulhat elő, amikor iszonytosan meleg a levegő, hanem vizsonylagosan nagyobb meleg időszakban is amit mi esetleg még nem érzünk annyira gázosnak.Fontos tudni, hogyan lehet elkerülni, és tisztában kell lenni a jelekkel, mivel sürgős állatorvosi kezelést igényel.

Bármelyik kutyánál kialakulhat hőguta, de a túlsúlyos, fiatal, idős, lapos arcú, óriás fajtájú és vastag szőrzetű kutyák különösen veszélyeztetettek, akár már attól is, ha csak ülnek kint a melegben.

A hőguta jelei a következők:

 • Erős zihálás
 • Letargia
 • Zavartság vagy koordinációvesztés
 • Nyáladzás vagy habzó száj
 • Hányás vagy hasmenés
 • Reszketés vagy gyengeség
 • Rohamok

Ha úgy látod, hogy kutyád hőgutát kapott, gyorsan kell cselekedned! Azonnal vedd fel a kapcsolatot egy állatorvosi rendelővel. És közben amit te magad is megtehetsz érte:

 • Vidd a kutyát árnyékos és hűvös helyre.
 • Tartsd nyugodtan és mozdulatlanul
 • Tedd egy hűvös, nedves törülközőre, hűtőszőnyegre, vagy helyezd egy ventillátor közelébe hogy az áramló levegő segítse a teste hűlését.
 • Hagyd, hogy a kutya kis mennyiségű hűvös vizet igyon.
 • Önts hideg vizet a kutya lábára, fülére és fejére. Soha ne használj jeget vagy nagyon hideg vizet, mert ez sokkot okozhat.
 • Fokozatosan kezd el a hideg vizet a testére engedni, de ne annyira, hogy a kutya reszketni kezdjen.
 • Ha lehetséges, folytassa a kutya hűtését az állatorvoshoz vezető úton.

Védd a kutya mancsait a forró felületekről (járda, úttest stb..)

A napon felmelegedő felületek, például az aszfalt vagy a homok, fájdalmasak lehetnek kutyád mancsainak. Ha kétségeid vannak a felület forróságával kapcsolatban, ellenőrizd saját maga. Ha túl forrónak érzed, hogy megérintsd, nagy az esélye, hogy a kutyád is ugyanígy fogja gondolni. Ezért nyári időszakban a lehető legkevesebbet tartózkodjatok a betonon és inkább sétáljatok füves vagy árnyékos helyeken.

Találj kreatív megoldás a kutyád lefárasztására

Melegebb időben érdemes olyan feladatokat és lefárasztó/szórakoztató játékokat találni, amelyek kevésbé megerőltetőek a kutyára nézve szellemileg és fizikailag is. Ha például általában szeret órákon át futni, ez a melegebb hőmérsékleten káros lehet. Ehelyett elrejtheted a játékait vagy a jutalomfalatokat egy kis területen, és hagyhatod, hogy kiszaglássza azokat. Vagy például lefagyaszthatod az ételét, illetve fagyasztott jutalomfalatokat használhatsz játékokban vagy ételrejtvényjátékokban, hogy stimuláld. Persze ha egy kis keménysajtot rejtesz el valami játékban, az sem fog megromlani annyi idő alatt, míg megtalálja :P. Játékokkal vagy jutalomfalatokkal arra is ösztönözheted így a kutyádat, hogy töltsön el egy kis időt egy árnyékos pancsolómedencében. Bármilyen tevékenységet is választasz, gondoskodjon arról, hogy nyugodt körülmények között és a hőségtől távol legyen.

Soha ne hagyd a kutyádat az autóban

Egy kutyát egyedül hagyni egy forró autóban végzetes lehet – még árnyékban, nyitott ablakokkal parkolva is! Ilyen helyzetben percek alatt, hihetlenül gyorsan szökik fel a hőmérséklet és a kutyák nagyon gyorsan hőgutát tudnak kapni, ha nem képesek lehűteni a testüket. MINDIG győződj meg róla hogy van arra vonatkozó terved, hogy kutyádat ne hagyd egyedül az autóban vagy más zárt térben. Ha forró autóban lévő kutyát látsz, tárcsázd egyből a rendőrség számát.

Ha lehet akkor azt is kerüld el, hogy a legforróbb napokon vagy a legforróbb időszakban utazzatok autóban a kutyáddal. Ha mégsincs más választásod és utazni kell, akkor legalább arra figyelj, hogy legyenek árnyékolók az ablakokon és ne érje direkt napsütés mehet közben. Ha lehet, akkor hűtsd a kocsit mehet közben mármint lehet járatni a légkondit, de célszerű azért nem max erővel rányomni szerencsétlen négylábúra.. akár előre is behűtheted kicsit a belteret, indulás előtt. Szóval ha lehet, kerüld a nagyobb forróságban való utazást, figyelj arra hogy ha lehet ne kerüljetek dugóba például egy autópályán, mert ott még pihenni sem lehet ha beállt a sor. Figyeld a kutyád és ha lehet, állj meg akár gyakrabban kicsit árnyékos parkolóhelyen, hagyd hogy egy fa alatt például lehűljön. Ha elfogyott a víz, bármelyik benzinkúton pótold az első adandó alkalommal és csak úgy menj tovább. Nyári utazások alkalmával célszerű nem csak ivóvizet tartani számára a kocsiban, hanem hátul elfér a csomagtartóban akár 2-3 nagyobb petpalack is amiben a vízzel le tudod hűteni, ha már megtörtént a baj.

Tartsd fitten és egészségesen a kutyádat

Ez nem kizárólag és nem feltétlenül csak a nyári időszakra vonatkozó tanács. De fontos hogy ha egész évben odafigyelsz a kutyád egészségére, akkor a nyári időszakot és sokkal könnyebben fogja venni. Egy nem túlsúlyos, egészséges kutya kevésbé van kitéve a problémáknak is. Nyári időszakban érdemes arra is gondolni, hogy a kevésbé aktív időszakok miatt elképzelhető hogy a táplálékot is kicsit vissza kell fogni. Ha ugyanazt a mennyiséget adott neki mint egy aktív téli időszakban, simán elhízhat már pár hét alatt is.

Légy óvatos, ha úszni engeded a kutyádat

A legtöbb kutya szeret úszni és nem sokat kell agitálni őket, hogy a Hűsítő vízbe vessék magukat a nyári időszakban. Itthon Magyarországon egy tó esetében nem különösebben kell tartani attól hogy az áramlatok elvinnék, viszont hogyha folyóba engedjük őket úszni, akkor bizony már oda kell figyelni arra hogy el ne sodorja őket a víz. De ugyanez vonatkozik arra is hogyha külföldre mentek nyaralni és például a tengerbe engeded.

A másik veszély amire esetleg úszás közben figyelni kell hogy itt van a nagy meleg miatt bizony tavainkban elő-elő fordulnak a part közelébe a döglött halak, lehetőleg ezekből ne zabáljon be a kutya. Illetve kerüljük el az algás, nagyon habos vízű területeket is, mert a bőrbetegség nem csak a kutya számára lesz kellemetlen, hanem nekünk is a hosszan elnyúló kezelés és a költségek miatt. Az sem baj, ha otthon egy-egy ilyen élővizes úszás után leöblíted a kutyád bundáját tiszta vízzel!

Ne feledkezz meg a kutya rendszeres ápolásáról

A rendszeres szőrápolás és a nyírás tisztán tartja a kutya szőrzetét, csomómentes lesz és még a teste lehűlését is segíti. Persze ez nagyon fajtafüggő, de ha olyan kutyád van ami igényli a rendszeres nyírást vagy trimmelést, akkor célszerű még a nyaralás előtt meglátogatnod a kutyakozmetikust.

Ajánlott cikkek