70 éve halt meg Maria Montessori, a montessori játékok megalkotója

Maria Montessori

Maria Montessori nevét sokan ismerik, főleg azok a kisgyermekes szülők, akik hisznek a montessori játékok hasznosságában. Ezek a fejlesztőjátékok már egészen kicsi kortól kezdve adhatók a gyerkőcök kezébe, hiszen teljesen biztonságosak.

A montessori játékok lényege

Maria Montessori olasz orvosnő, pszichológus volt, aki újításokat hozott az óvodai nevelésben. 1870-ben született, és 81 évesen, 1952-ben hunyt el. Ismertségét az általa kifejlesztett pedagógiai módszernek köszönheti, melynek lényege, hogy a gyermeket nem irányítani, hanem segíteni kell a napi feladat elvégzésében, a világ megismerésében.

Ezt a tevékenységet segítik a montessori játékok is, melyek a Vesszőparipa fajáték webáruház kínálatában is megtalálhatók. Valamennyi a készségfejlesztést szolgálja: a szín- és formaválogatók, a szivárványjátékok és a montessori tornyok a legnépszerűbbek. Anyaguk fa, amely szintén megfelel a montessori játékok követelményeinek: a természetesség és az egyszerűség a két fő jellemzője ezeknek a fejlesztő eszközöknek.

Maria Montessori pedagógiájában a gyermek áll a középpontban: az ő kíváncsiságának, érdeklődésének megfelelő játékot kell a kezébe adni, hogy örömmel tevékenykedjen. A montessori játékok azért olyan népszerűek, mert tanulni is lehet általuk, anélkül, hogy ez a gyerkőc számára megerőltető lenne.

Egy népszerű montessori játék: a montessori torony

Egy példa segítségével a legegyszerűbb bemutatni a montessori játékok lényegét. A pszichológusnő által megalkotott játékszerek egytől egyig olyanok, amelyek méretüknél fogva is igazodnak a kisgyermekek kezéhez. Kiválóan alkalmasak az érzékszervek stimulálására: a tapintást, a hallást éppúgy fejlesztik, mint a látást. Ugyanakkor a logikai képességek kialakulását is segítik, mivel önellenőrzésre adnak lehetőséget.

A montessori torony egy nagyon népszerű fa montessori játék 1 éveseknek. Alapesetben egy rúdra kell felfűzni a különböző színű és méretű karikákat, úgy, hogy a legnagyobb kerüljön alulra. Mindeközben a gyermekek kézügyessége is fejlődik, a fajáték tapintása közben a részek súlyát is érzékeli. A karikák koppanása egymáson különleges hangot eredményez, amely érdekes a baba számára. 

Azt, hogy jól oldotta-e meg a feladatot a gyerkőc, maga is képes ellenőrizni: ha a montessori torony felfelé vékonyodik, akkor tökéletes a megoldás. A kisebb-nagyobb fogalmának megtanítására is jó ez a fajta montessori játék.

A színek és a formák szerepe a montessori játékokban

A kisgyermekkor a felfedezések kora, ekkor ismerkedik a baba az őt körülvevő világgal. A színek vannak nagy hatással rá elsősorban. Éppen ezért az 1-2 éves gyermekeknek való játékok élénk színűek: nem véletlen közkedveltek a szivárványjátékok és a színes fogaskerekek ebben az időszakban. Ezek a készségfejlesztő játékok is megtalálhatók a Vesszőparipánál a montessori játékok között. 

Másik nagy kedvenc a formaválogató játék, mely szintén Maria Montessori nevéhez fűződik. A legalapvetőbb formákkal ismerkedhetnek meg így a gyerkőcök: a négyzettel, a körrel és a háromszöggel – többre egyelőre nincs is szükség. A formabedobós játékok szintén nagyon fejlesztő hatásúak, hiszen ezekkel is képes a gyermek önállóan játszani. A párosítás során a fantázia, a logika és a szem-kéz koordináció is fejlődik.

Mindenképp hasznos, ha fa montessori játékokat adunk az 1-2 éves gyermekek kezébe. A természetesség és az egyszerűség teszi igazán vonzóvá számukra ezeket az eszközöket, melyeket Maria Montessori szeretettel és szaktudással alkotott meg immáron 100 éve.mo

Ajánlott cikkek