Magyarország legnagyobb városai

Nem csak külföldön lehet szép helyekre járni, hanem Magyarországon is sok érdekes látnivaló van, köztük a legnagyobb városokkal. Sokan nem szeretik a városokat, de az az igazság, hogy minél nagyobb egy város, annál több a látnivaló, és a kulturális lehetőség.

Aki szeret hazai városokat és kisebb helyiségeket meglátogatni, bizonnyal elgondolkodott már azon, hogy melyek Magyarország legnagyobb városai. A választ sokféleképpen lehet megadni, hiszen nem mindegy, hogy mi szerint csoportosítjuk a városokat, terület, lakosság esetleg egyéb paraméterek, például a legtöbb lakóház, stb.

Nem mindig a sűrűn lakott városok a legnagyobbak

Mai cikkünkben a terület szerint alkottuk meg a top ötös listát, és talán senki sem fog meglepődni azon, hogy Budapest a legnagyobb. A népesség és a terület nem mindig egyenesen arányos, mivel ha egy városnak nagyobb a közigazgatási területe, még lehet, hogy kevesebb lakosa van, mint egy kisebb városnak.

Ez attól is lehet, hogy nagy a külterülete. Ha tippelnünk kellene, hogy vajon melyek az ország területileg öt legnagyobb városa, biztosan Budapestet mondanánk először, majd Debrecen, Győr, Pécs, Szeged, A valóság azonban egész mást mutat.

Nézzük tehát a városokat! Legnagyobb városunk természetesen Budapest, melynek területe 525,09 négyzetkilométer. Csak összehasonlításképpen, Washington D.C. területe 177 négyzetkilométer.

Második helyen álló városunk nem Debrecen, hanem Hódmezővásárhely 487,98 km2-es területével. Meglepő ugye? Debrecen csak a harmadik legnagyobb városunk, 461,66 km2 területtel büszkélkedhet.

A negyedik de még az ötödik helyen sem található meg sem Szeged, sem Pécs, sem pedig Győr vagy Szombathely. A negyediken helyen ugyanis Hajdúböszörmény áll 370,78 km2-rel; az ötödiken pedig Karcag, melynek területe 368,73 km2.

Ajánlott cikkek