Miért egészséges a tej fogyasztása?

Mindig is azt hallottuk, olvastuk a médiában, hogy a tej élet, erő, egészség. Aztán napvilágot láttak az olyan hírek, miszerint a tej nem hogy nem egészséges, de egyenesen káros a szervezetre, főleg a tehéntej felnőtt korban fogyasztva.

A tudósok e tekintetben is két csoportra oszlottak, az egyik csoport szerint egészsége, és napi fogyasztása ajánlott mind a tejnek, mind pedig a tejtermékeknek; míg a másik csoport kifejezetten ellenjavallja. Mi hát az igazság?

A tejben sok hasznos tápanyag van, bőséges forrása a vitaminoknak és ásványi anyagoknak, például a létfontosságú kalcium és D vitamin is nagy mennyiségben található meg benne.

Más tudósok szerint ez valóban így van, de ezek a tápanyagok máshonnan is könnyűszerrel beszerezhetők, például szardínia, lazac, leveles zöldségek, stb.

Kevesebbet fogyasztunk az ajánlott napi mennyiségtől

Mégis mennyit fogyasszunk belőle? A felnőttek napi adagja nagyjából fél liter, ez az energiabevitel 12-15%-t teszi ki.

Magyarországon azonban a lakosság több mint 80 százaléka nem fogyasztja el naponta az ajánlott mennyiséget, pedig az európai átlaghoz, sőt az ajánlott napi kalciumbevitelhez képest is alulmarad a hazai fogyasztás. Ugyanis az ajánlott napi mennyiséggel szemben a férfiak 759 mg-ot, a nők pedig 691 mg-ot fogyasztanak az ajánlott 800 mg helyett.

Az európai átlag pedig a napi 1000 mg. A felnőttek 10 százaléka hazánkban egyáltalán nem fogyaszt tejet vagy tejterméket. Ajánlatos lenne pedig egy kicsivel több tejterméket is fogyasztanunk, mert az ajánlott mennyiség 2 dl kefír vagy joghurt, 5 dkg túró vagy pedig 3 dkg sajt.

Ajánlott cikkek