Miért egészséges a mák?

A mák és a mákkal készült ételek nagyon megosztóak tudnak lenni, van aki odavan értük; de olyanok is akadnak szép számmal, akiket ki lehet vele üldözni a világból. Jelen cikkünk mindkét félnek szól, hiszen a mák nem csak finom hanem rendkívül egészséges is.

Az egészséges mivoltán kívül sok, igen jelentős gyógyszert is előállítanak belőle, hiszen a fájdalomcsillapító morfint is a mákból állítják elő, sőt a köhögéscsillapító kodeint is.

Az viszont már kevésbé köztudott, hogy Kabay Jánosnak magyar gyógyszerésznek köszönhetjük, hogy a mákból gyógyszereket kezdtek előállítani. Kutatási eredményeit és sikereit még mai nap is számos országban használják.

Ásványanyagokban gazdag

Hétköznapi fogyasztása esetén sokféle áldásos hatását tapasztalhatjuk, először is sok benne a rost anyag, már 2 evőkanál mákkal 3,4 gramm rostot fogyasztunk, ami meglehetősen sok. A rostok az emésztést teszik könnyebbé, mivel ezek általában emészhetetlenek, ezért áthaladnak az emésztőszervrendszeren, és fellazítják a belek tartalmát.

Jelentős a kalcium- és réztartalma is, sőt a máknak a legnagyobb a kalcium tartalma, valamint 2 evőkanálnyi mák annyi vasat tartalmaz, ami a napi szükséglet negyedét fedezi. A kalcium nem csak a fogak és csontok egészségében játszik jelentős szerepet, de az idegrendszer és szív megfelelő működéséhez is elengedhetetlen.

A foszfor tartalma nem jelentős ugyan, de mégis érdemes megemlíteni, mert a foszfor a csontszövet erősítésében játszik rendkívül fontos szerepet; tartalmaz tovább mangánt is, ami viszont a kollagén termeléshez elengedhetetlen. Olaja segít a rák megelőzésében illetve az ellene folytatott küzdelemben. Ha pedig egy kis túróval keverjük, csodás bőrradírt kaphatunk belőle.

Ajánlott cikkek