Az orosz-ukrán háború egy kevésbé ismert mellékhatása

Mióta Oroszország megtámadta Ukrajnát, nagyon sok ember kényszerült a korábbi életét hátrahagyva, menekülni az országból. A családok jelentős része komolyabb megtakarítás nélkül, nagy bizonytalanságok közepette keresett menedéket Nyugat-Európában. A segélyszervezetek mindenhol nagy erőfeszítésekkel próbáltak és próbálnak a mai napig segítséget nyújtani az otthonukat vesztett, a harcok elől menekülő tömegeknek. Voltak azonban olyan személyek, akik pénzszerzési lehetőségeket láttak a szerencsétlen emberekben. A bűnözők szinte azonnal elkezdték beszervezni a kiszolgáltatott helyzetben levő fiatal ukrán nőket.

Érdekes társkereső reklámok az online felületeken

Ennek részeként egy új módszere jelent meg néhány hete Angliában. A szigetországban olyan online hirdetések kezdtek terjedni, amelyek társkeresőként álcázták a hölgyek szolgálatatásait. A reklámok fotóin kivétel nélkül lenge ruházatba öltöztetett nők láthatók. A szövegezés szerint ezek az ukrán lányok a magányuk csillapítására keresnek társat maguk mellé. A hatóságok igyekeztek minél hamarabb fellépni az ilyen jellegű promotálások ellen és betiltották a társkereső oldalak hirdetéseit. Az ügy hátterében azonban súlyosabb etikai problémák húzódnak, amelyek megoldása szintén sürgető feladat lenne.

Az ENSZ menekültügyekkel foglalkozó intézménye a háború kitörése után nem sokkal már jelezte, hogy menekült ukrán hölgyek rendszerint esnek áldozatául a nehéz helyzetüket kihasználó bűnözőknek. A veszélyeknek leginkább a tapasztalatlan, fiatal és nagyon naiv lányok vannak kitéve. A jelentésekben kizsákmányolásról, szexuális és fizikai erőszakról, valamint bántalmazásokról lehet olvasni.

A reklámok betiltása tehát csak elenyésző intézkedés, ennél sokkal több és mélyebbre ható cselekedetre lenne szükség. Egyesek szerint fontos feladata lehetne a civil szervezeteknek, hogy a hatóságokkal együttműködve megfelelő tájékoztatást adhassanak a nyugatra érkező hölgyeknek. Előadásokat szervezve, kiadványokat készítve és egyéb módszereket bevetve segíthetnék az ukrán nőket.

Ajánlott cikkek