Miért egészséges a sport?

A sportnak nem csak kiváló élettani hatásai vannak, de rendkívül sokat segít abban is, hogy szellemileg fittek maradjunk. Minél több szellemi munkát végzünk, annál fontosabb lenne, hogy egy héten legalább háromszor beiktassunk valamilyen sporttevékenységet.

Fizikailag is fontos, de az elmét is frissen tartja. El kell tehát határoznunk magunkat és neki indulni, végtére az ezer mérföldes út is egyetlen lépéssel kezdődik.

Ha eleinte kitartunk, hamarosan azon kapjuk magunkat, hogy reggelente szinte automatikusan húzzuk fel az edzőcipőt és nem a kifogásokat keressük, hanem teljesen természetesnek vesszük, hogy elindulunk edzeni.

A kitartás kifizetődik

Nézzük tehát a jótékony hatásait! Először is jót tesz a szívnek; már egy kevéske mozgás is jelentős eredményeket ér el a szívünk állapotát tekintve.

Súly- és vérnyomáscsökkentő hatás is van, amik egymással össze is függnek, hiszen az a túlsúlyos emberek nagy része szenved magas vérnyomásban.

Korunk népbetegségét a stresszt is csökkenti, erősíti az immunrendszert, és segít a csontritkulás megelőzésében. A cukorbetegnek mindenképpen ajánlott a rendszeres testmozgás, mivel segít alacsonyabban tartani a vércukorszintet, és ezáltal csökkenti annak szövődményeit.

Késlelteti az öregedést is, mivel az agy vérellátása javul, ezáltal a memória és a logika is frissebb. Ha alvás gondunk van, akkor is biztos számíthatunk a sportra, hiszen endorfint szabadít fel, de nem tanácsos közvetlenül elalvás előtt végezni, mivel a megnövekedett energiaszint miatt nehezebben tudunk elaludni majd.

Ajánlott cikkek